Om alle inhoud te kunnen zien hebt u de actuele versie van Adobe Flash Player nodig.

Home Het huis Ventron De omgeving De route Zomer Winter Info Bouwimpressie Contact Links slaapkamer slaapkamer2 badkamer toilet kachel woonkamer plattegrond keuken 2 keuken 1 woonkamer kerst Terras 1 Terras 2 Terras 3 bloemenpracht kampvuur zwembad schuur terassen wintertuin vlinder route Brussel route Luik route Duitsland Metz1 Metz2 Musea herfstkleuren uitzicht le Frenz Mille etangs zomerkleuren aanrijroute 1 aanrijroute 2 Bouwimp foto1 Bouwimp foto2 Bouwimp foto3 Bouwimp foto4 Bouwimp foto5 Bouwimp foto6 Bouwimp foto7 Bouwimp foto8 

Ventron

VENTRON

HOME

HET HUIS

VENTRON

DE OMGEVING

DE ROUTE

ZOMER

WINTER

INFO

BOUWIMPRESSIE

CONTACT/Gastenboek

LINKS

Ventron is een leuk klein dorpje in de Vogezen. Het heeft nog geen 1000 inwoners, waardoor het zijn oorspronkelijk karakter heeft kunnen behouden. Het dorp ligt in het zuidelijke gedeelte van de Vogezen, tegen de grens aan van de Elzas aan. Dit gedeelte van de Vogezen wordt ook wel de Hoge Vogezen genoemd. De "bergtoppen" zijn tussen de 700 m en 1.000 m hoog. Ventron ligt aan het eind van het dal op zo'n 700 meter hoogte. Als je de Col d'Oderen overgaat komt men in de Elzas. Gaat met de col du Page over komt men in het bekende vakantiedorp Bussang. Op de top "Grand Ventron" heeft men een prachtig uitzicht over de Vogezen. Het dorp ligt in hart van het beschermd natuurgebied "Parc Naturel des Hautes-Vosges" en het natuurgebied "Massif du Grand Ventron ".Door het dal en dorp stroomt een bergbeek, een zijrivier van de Moselotte en heet simpelweg Ventron. Dit riviertje grenst aan ons terrein.

Fotein op het plein in Ventron

Ventron ontleent zijn naam aan de tijd dat het gebied onder germaanse invloeden stond. In die tijd heette het gebied "Venntron" wat overwintering ofwel "huizen voor de winter" betekende. Tot het jaar 1000 na Christus was het gebied onbewoond. Pas toen de bevolking in de Elzas na 1050 groeide gingen de Elzassers en Zwitsers hun weilanden uitbreiden tot op de toppen van de Vogezen. Zij kregen van de Heren en Hertogen van Lotharingen toestemming om woningen en stallen te bouwen om te overwinteren. Later daalden men af naar de dalen omdat daar minder sneeuw lag. zo is rond 1270 het dorp Ventron ontstaan. Uit geschriften blijkt dat in 1523 Ventron uit 12 huizen bestond en er ook sprake is van een eigen burgemeester.De bevolking groeit snel en de hellingen rond Ventron worden ontbost en overal waar een bron is, wordt een stal gebouwd voor het vee. Tot ongeveer 1700 was de grond in handen van de Heer van Ventron. De inwoners van Ventron beheerden de grond in opdracht van de eigenaar. Na 1700 worden de inwoners eigenaar van de grond.Rond 1800 komt de katoen- en wolindustrie in Ventron tot bloei. Deze bloei heeft zo'n eeuw geduurd. In die periode werd ook de huidige kerk midden in het dorp gebouwd ( 1841-1854)Begin twintigste eeuw begint het bergafwaarts te gaan met de textielindustrie als gevolg van verminderde investeringen en veranderende markt. Sinds 1992 zijn er geen weverijen en spinnerijen meer in Ventron. Wel heeft het dorp nog twee textielfabrieken, waar alleen nog maar eindprodukten gemaakt worden. De ambacht van het weven kan men nog steeds aanschouwen in het textielmuseum van Ventron.

Het blazoen van Ventron

Ventron is vooral bekend om zijn wintersportmogelijkheden. Het huis ligt aan de aanrijroute naar het skigebied. Daar kan men in de winter naast skiën ook langlaufen en wandeltochten met sneeuwschoenen maken. Verder is er een apart gedeelte om met de slee naar beneden te glijden.In de zomer kan men oneidig veel wandelingen maken vanuit het dorp. Is men een geoefend fietser en niet bang voor een “colletje” dan leent de omgeving zich voor vele fietstochten. Verder is het gebied met zijn vele haarspeldbochten een eldorado voor de motorrijder. In het dorp zijn ook verschillende routes voor de mountainbikers uitgezet. Verder kan men mini golf in het dorp spelen, in diverse meren in de omgeving zwemmen en het textielmuseum en de kapel van Frère Joseph bezoeken. Vanuit Ventron kan men allerlei bezienswaardigheden in de omgeving bezoeken. Verder kan de hengelaar hier zijn hart ophalen, niet alleen de visvijver in het dorp is rijk gevuld met allerlei vissoorten, ook in de bergbeek vindt men volop forel.In het dorp is een “bureau de tourisme”, een slager, skiverhuur, een winkel die regionale producten verkoopt en een (internet)café gevestigd. Voor supermarkten moet men naar de dichtbij gelegen dorpen Cornimont of Thillot.

Het textielmuseum in Ventron


http://museetextile.online.fr/